7 Tipuri de Piele Folosite Pentru Incaltaminte

Scris de Dana Taut - Publicat în Sept 9, 2023

Cei Mai Buni Saboti Medicali

Pielea folosita pentru fabricarea incaltamintei poate fi de mai multe tipuri. Cu siguranță, înțelegerea diferitelor tipuri de piele utilizate în fabricarea încălțămintei este esențială atunci când decideți ce pereche să achiziționați, deoarece aceasta poate influența atât aspectul, cât și durabilitatea pantofilor. În acest articol vă vom prezenta câteva tipuri comune de piele folosite în fabricarea încălțămintei, împreună cu caracteristicile lor distincte.

1. Pielea de vițel

Saboti Medicali Cezara

Pielea de vițel este cea mai des folosită piele în fabricarea de încălțăminte de calitate, în special la pantofii de înaltă calitate, și este, de asemenea, pielea cea mai utilizată pentru încălțămintea Benexa. Încălțămintea din piele de vițel este o alegere potrivită deoarece se adaptează la forma piciorului atunci când sunt purtați, ceea ce face ca pantofii din acest tip de piele să devină mai confortabili în timp.

Originea

Pielea de vitel provine de la viței tineri, în general între vârsta de 6 și 12 luni. Acești viței sunt aleși pentru pielea lor deosebit de moale, fină și netedă.

Textură și aspect

Pielea de vitel are o textură fină și uniformă, ceea ce o face extrem de plăcută la atingere. Are un aspect neted și elegant, fără imperfecțiuni sau zgârieturi vizibile.

Durabilitatea

Deși este mai moale și mai subțire decât unele alte tipuri de piele, pielea de vitel este surprinzător de durabilă și rezistentă la uzură, mai ales atunci când este tratată corespunzător și întreținută.

Confort

Datorită naturii sale moi și flexibile, pantofii confecționați din piele de vitel sunt confortabili și se mulează bine pe picior.

Utilizări comune

Pielea de vitel este folosită pentru a crea pantofi de calitate superioară, cum ar fi pantofii de dress, mocasinii, loafers, și chiar pantofii de sport de lux. De asemenea, este folosită în marochinărie pentru producerea de genți, curele și alte accesorii.

Avantaje

 • Durabilă și rezistentă la uzură
 • Aspect elegant și neted
 • Poate fi vopsită într-o varietate de culori

Dezavantaje

 • Poate necesita o perioadă mai îndelungată de purtare pentru a deveni confortabilă

2. Pielea de oaie

Saboti Medicali Cezara

Pielea de oaie este o piele extrem de moale care este folosită în producția de pantofi de lux. Pielea de oaie cu blana lăsată este folosită pentru papuci și cizme pentru că este extrem de caldă și confortabilă.

Originea

Pielea de oaie provine de la oi și este cunoscută pentru textura sa moale și fină.

Textură și aspect

Este extrem de moale, ușoară și plăcută la atingere. Are un aspect natural și confortabil.

Durabilitatea

Pielea de oaie este mai puțin durabilă decât pielea de vitel, dar este preferată pentru confortul său. Este adesea folosită în pantofii casual și mocasini.

Utilizări comune

Pielea de oaie este mai rar folosita in domeniul incaltamintei, deoarece nu este atat de durabila precum pielea de vitel. In schimb, aceasta este foarte des intalnita la portofele, manusi si chiar paltoane.

Avantaje

 • Extrem de moale și confortabilă
 • Se mulează bine pe picior
 • Potrivită pentru pantofi casual și mocasini

Dezavantaje

 • Nu este la fel de durabilă ca pielea de vitel și se poate deteriora mai ușor

3. Pielea de porc

Saboti Medicali Cezara

Pielea de porc este un material unic folosit în îmbrăcăminte și accesorii. A devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani datorită respirabilității, aspectului distinctiv, moliciunii și capacității de a fi curbat în diferite forme. Acest lucru îl face o alegere ideală pentru anumite tipuri de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte cu circulație sporită a aerului și confort.

Originea

Pielea de porc provine de la porci domestici și este adesea utilizată în industria încălțămintei pentru căptușeala interioară a pantofilor. Incaltamintea Benexa este captusita din piele de porc.

Textură și aspect

Este netedă și de obicei mai subțire decât pielea de vitel. De obicei, este folosită în interiorul pantofilor pentru a oferi confort și absorbi transpirația.

Durabilitatea

Deși nu este la fel de durabilă ca pielea de vitel, pielea de porc este rezistentă și funcțională în contextul căptușelilor interioare.

Utilizări comune

Multe produse sunt realizate din piele de porc, cele mai comune fiind jachete, canapele, genți și pantofi. Jachetele din piele de porc au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani datorită aspectului elegant pe care îl oferă, rămânând în același timp confortabil de purtat. De asemenea, canapelele pot fi tapițate cu piele de porc datorită rezistenței la uzură cauzată de utilizarea de zi cu zi.

Avantaje

 • Rezistentă la uzură și confortabilă
 • Absorbe transpirația
 • Este o opțiune economică pentru căptușelile interioare ale pantofilor

Dezavantaje

 • Nu are aspectul luxos al altor tipuri de piele

4. Pielea de căprioară

Saboti Medicali Cezara

Pielea de căprioară este un dar cu totul special al naturii. Extrem de versatilă, se mulează și se conturează pe picior cu o ușurință incredibilă. Este confortabilă și robustă – ocupând a treia poziție in topul celor mai puternice piei disponibile, oferind totuși o senzație reconfortantă la atingere.

Originea

Pielea de căprioară este piele făcută din căprioară sau cerb, și nu este o piele produsă în masă, ceea ce înseamnă că nu este ceva ce vezi folosit atât de frecvent. Pielea de căprioară tinde să fie rezervată produselor superioare - este mai probabil să întâlniți genți din piele de căprioară de la branduri de modă de top, de exemplu.

Textură și aspect

Este cunoscută pentru textura fină și catifelată. Are un aspect natural și rustic.

Durabilitatea

Deși este moale și fină, pielea de căprioară este destul de durabilă. Cu toate acestea, poate necesita o îngrijire mai atentă pentru a preveni zgârieturile și păstrarea aspectului său delicat.

Utilizări comune

Pielea de căprioară este folosită în principal în încălțăminte casual, precum pantofii de căprioară sau cizmele de căprioară. Este adesea preferată pentru comfortul pe care îl oferă și aspectul său natural.

Avantaje

 • Textură catifelată și aspect natural
 • Confortabilă și ușoară
 • Potrivită pentru încălțăminte casual

Dezavantaje

 • Mai puțin durabilă decât pielea de vițel

5. Pielea sintetică

Saboti Medicali Cezara

Poliuretanul este un material sintetic folosit frecvent la fabricarea pantofilor. Datorită prețului redus și cerințelor de îngrijire mai simple, este frecvent folosit ca înlocuitor pentru pielea reală. 

Originea

Un strat de poliuretan este aplicat pe un suport de pânză sau hârtie în realizarea acestui material. Textura acestui strat este apoi modificată pentru a o imita pe cea a pielii autentice.

Textură și aspect

Pielea sintetică poate imita aspectul pielii naturale și este disponibilă într-o varietate de texturi și culori. Finisajele pot varia de la lucios la mat.

Durabilitatea

În general, pielea PU este ușoară, puternică și flexibilă, ceea ce o face perfectă pentru încălțăminte. Cu toate acestea, există anumite dezavantaje atribuite pielii PU. În primul rând, este mai puțin respirabil decât pielea naturală; purtarea lui pe vreme caldă sau pe perioade lungi poate să nu fie la fel de confortabilă. În plus, pielea PU poate să nu pară la fel de durabilă ca pielea autentică.

Utilizări comune

Pielea sintetică este folosită în încălțăminte casual, sport și chiar în încălțăminte vegană. Este o opțiune sustenabilă pentru cei care doresc să evite utilizarea pielii animale.

Avantaje

 • Opțiune sustenabilă, fără utilizarea pielii animale
 • Varietate mare de culori și texturi
 • De obicei, mai accesibilă din punct de vedere financiar

Dezavantaje

 • Mai puțin durabilă și mai slab calitativă decât pielea naturală

6. Pielea întoarsă și Năbucul

Saboti Medicali Cezara

Pielea întoarsă și năbucul sunt două tipuri de piele care sunt asemănătoare din punct de vedere al texturii, dar au diferențe semnificative în prelucrare și utilizare. Iată mai multe informații despre aceste două tipuri de piele:

Pielea Întoarsă:

Originea

Pielea întoarsă este obținută prin răsucirea și prelucrarea stratului inferior al pielii, ceea ce creează o textură pufoasă și catifelată pe partea exterioară.

Textură și aspect

Are o textură fină și catifelată pe partea exterioară și este adesea cunoscută sub numele de "suede". Este mai puțin lucioasă decât pielea netedă și poate varia în culori, de la naturale la vibrante.

Durabilitatea

Pielea întoarsă este mai vulnerabilă la deteriorare decât pielea netedă și poate fi mai dificil de întreținut. Este mai sensibilă la apă și la pete.

Utilizări comune

Este folosită în principal în pantofii casual, cizme, sandale, și chiar în anumite tipuri de pantofi sport. Este preferată pentru aspectul său relaxat și textura sa plăcută la atingere.

Avantaje

 • Textură catifelată și aspect relaxat
 • Potrivită pentru încălțăminte casual și pantofi sport

Dezavantaje

 • Mai sensibilă la apă și la pete
 • Necesită îngrijire specială pentru a preveni deteriorarea

Năbucul:

Originea

Nabucul este, de asemenea, obținut prin răsucirea și prelucrarea stratului inferior al pielii, dar este prelucrat într-un mod diferit pentru a crea o textură distinctă. Este obținut din pielea superioară a oaiei.

Textură și aspect

Năbucul are o textură asemănătoare cu cea a pielei întoarse, dar este mai gros și mai durabil. Este cunoscut pentru textura sa fină și catifelată.

Durabilitatea

Năbucul este mai durabil și mai rezistent la uzură decât pielea întoarsă și poate rezista mai bine la apă și pete. Cu toate acestea, încă trebuie să fie întreținut cu atenție.

Utilizări comune

Năbucul este adesea utilizat în încălțăminte de calitate superioară, cum ar fi pantofii de dress sau cizmele elegante. Este apreciat pentru aspectul său sofisticat și pentru faptul că se mulează frumos pe picior.

Avantaje

 • Textură fină și catifelată, similară cu cea a pielei întoarse
 • Mai durabil decât pielea întoarsă

Dezavantaje

 • Necesită îngrijire atentă pentru a menține textura sa

Descoperă modelele de ghete medicale Benexa din piele năbuc:

7. Pielea exotică

Saboti Medicali Cezara

Pielea exotică pentru încălțăminte se referă la pielea provenită de la animale exotice, cum ar fi crocodilii, aligatorii, șerpii, struții și multe altele.


Pielea exotică este apreciată pentru aspectul său unic și luxos, dar este important să rețineți că adesea vine cu un preț mai mare și necesită o îngrijire specială pentru a menține calitatea și aspectul. De asemenea, în multe țări există reglementări stricte privind utilizarea pielii exotice pentru a proteja speciile în pericol sau în pericol de extincție. Este important să verificați proveniența și conformitatea cu legile în vigoare atunci când achiziționați produse din piele exotică.

Avantaje

 • Aspect exotic și luxos
 • Texturi și modele distincte
 • Oferă un plus de eleganță

Dezavantaje

 • De obicei, mai costisitoare
 • Necesită îngrijire specială
 • Pot exista reglementări privind protecția animalelor sau a speciilor, în funcție de proveniența pielii exotice

Întrebări Frecvente

Urmatoarele întrebări sunt cele mai des adresate când vine vorba de încalțăminte din piele. Noi vom răspunde la acestea în speranța că răspunsurile oferite vă vor ușura decizia în privința alegerii următoarei perechi de încălțăminte.

Ce este pielea ecologică?

Pielea ecologică este o alternativă tot mai populară pentru accesorii și încălțăminte, înlocuind adesea pielea naturală. Este iubită de persoane de toate vârstele și este fabricată din materiale sintetice, mai exact poliester acoperit cu clorură de polivinil. Această schimbare a fost determinată în principal de preocupările legate de protecția animalelor și de considerente etice. Iată câteva avantaje ale pielii ecologice:


• Textură similară cu pielea naturală: Pielea ecologică imită textura și aspectul pielii naturale, oferind o senzație plăcută la atingere.

• Confort și durabilitate: Este confortabilă, versatilă și rezistentă la uzură, ceea ce o face potrivită pentru încălțăminte și accesorii.

• Variație de stiluri și culori: Există o gamă largă de culori și modele disponibile pentru toate gusturile și stilurile.

• Rezistență la condiții dificile: Este rezistentă la îngheț, uzură și rupere, dar necesită îngrijire și depozitare adecvată pentru a menține calitatea.

• Hipoalergenică: Pielea ecologică este potrivită pentru persoanele cu alergii sau sensibilități la pielea naturală.

• Ușor de asortat: Este ușor de asortat cu diferite tipuri de vestimentație, de la ținute casual la cele elegante.

• Ușor de întreținut: Este un material ușor de curățat, ceea ce face întreținerea mai simplă.


În timp ce pielea ecologică are multe avantaje, este important să țineți cont că calitatea poate varia în funcție de producător și de prețul produsului. Prin alegerea cu grijă a brandului și îngrijirea adecvată, puteți bucura de aspectul și beneficiile pielii ecologice în garderoba dvs.

Care piele este de cea mai bună calitate?

Pielea de cea mai buna calitate pentru incaltaminte este pielea integrală. Această piele utilizează stratul superior al pielii animalelor, care este extrem de durabil și menține textura și caracteristicile naturale, precum cicatrici, pori și riduri. Pielea integrală oferă o serie de avantaje, cum ar fi respirabilitatea și flexibilitatea excepționale, adaptându-se în timp formei piciorului pentru o potrivire personalizată și confortabilă. De asemenea, este rezistentă la apă, păstrând picioarele uscate în condiții umede. Pe lângă toate acestea, multe mărci de pantofi din piele integrală oferă opțiuni elegante pentru a satisface gusturile diverse.

Cum aflu ce fel de piele are încălțămintea mea?

Pentru a afla ce fel de piele are incaltamintea dumneavoastră, trebuie sa urmați următorii pași:

1. Căutați o etichetă sau un simbol
2. Verificați textura
3. Testați elasticitatea pielii
4. Luați în considerare prețul

1. Căutați o etichetă sau un simbol: Încălțămintea din piele vine adesea cu etichete specifice cu descrierea pantofilor din piele. Tipul de piele folosit este adesea indicat pe o etichetă sau pe etichetă din interiorul multor pantofi.

Astfel de etichete pot fi imprimate în relief pe talpă sau cusute în căptușeala interioară. Fii atent la expresii precum „piele naturală”

2. Verificați textura: În funcție de tipul de animal din care provine și de modul în care este tratată, pielea poate avea o varietate de texturi. De exemplu, pielea integrală va avea o textură naturală, cu pori și defecte aparente, în timp ce pielea sintetică ar putea avea o textură mai netedă și mai consistentă.

3. Testați elasticitatea pielii: Pielea ar trebui să aibă o oarecare elasticitate, mai ales în locurile în care pantoful se îndoaie. Pielea poate fi de calitate inferioară sau a suferit un proces care o face mai puțin flexibilă dacă se simte rigidă la atingere.

4. Luați în considerare prețul: În general, încălțămintea din piele de calitate superioară costă mai mult decât încălțămintea din piele de calitate scăzută sau cea fabricată din materiale sintetice. Pantofii tăi sunt cel mai probabil produși din piele mai puțin costisitoare sau chiar sintetică dacă ai plăti o sumă mică.

Benexa pune calitatea pe primul loc. Toate modelele sunt confectionate din materiale de cea mai buna calitate din Italia. Datorită faptului că acestea sunt cusute manual, fiecare pereche este creată meticulos, cu o mai mare atenție la detalii.

Ce este pielea autentică?

Pielea autentică este pielea cu origine animală (100% naturală), spre deosebire de piele sintetică sau falsă.


Este esențial să știm că felul și calitatea pielii pot varia foarte mult în funcție de animalul din care este făcută, de metoda de tăbăcire folosită și de alte elemente.

Ce țară produce cea mai de calitate piele?

Există mai multe țări care produc piele de calitate superioară, printre care:

 • Italia: Italia este cunoscută ca principalul producător de piele premium din lume. Pielea italiană este renumită pentru frumusețea, suplețea și duritatea sa. Italienii sunt de asemenea renumiți pentru măiestria lor și atenția la detalii. Reamintim ca încălțămintea Benexa este confecționată doar din piele din Italia, acest fapt indicând calitatea superioară a acesteia.

 • Anglia: Pielea engleză este foarte apreciată datorită designului său istoric, atemporal. Deoarece acest tip de piele are un aspect lustruit și atractiv, este frecvent utilizat pentru încălțăminte formală și accesorii.

 • Franța: calitatea extraordinară și senzația opulentă a pielii franceze sunt bine recunoscute. Datorită moliciunii, supleței și granulației sale naturale, pielea franceză este frecvent utilizată în companiile de modă și lux.

 • America: Statele Unite sunt renumite pentru producția de piele de calibru înalt, în special în regiunea de vest a națiunii. Pielea americană este renumită pentru aspectul său robust, tenacitate și durabilitate.

Despre Dana, autorul articolului

”Benexa este încălțămintea care respectă picioarele noastre și lumea în care se mișcă. Respectă-te cu Benexa!”

Dana este administratorul Benexa și persoana care a făcut comercializarea încălțămintei Benexa în România posibilă. Are o experiență de peste 30 de ani în confecționarea de încălțăminte. De asemenea, și ea se confruntă cu durerea cauzată de monturi.


După ce a colaborat cu numeroase firme de încălțăminte ortopedică, a descoperit calitatea Benexa. Atunci a decis că toate persoanele ar trebui sa beneficieze de o încălțăminte premium, cu o calitate superioară celor aflate momentan pe piața autohtonă. Află mai multe despre misiunea Benexa.

”Anii de experiență fac posibilă ușurința de a recunoaște pielea și materialele de calitate, de a ști cum trebuie să confecționezi încălțămintea, și de a stabili un proces tehnologic adecvat. O încălțăminte bună trebuie să conțină acești factori.” - Dana